
 
 
 
 
 

  
 

  
 
 
FROM:         KEVIN G. STRICKLIN  
                                  Administrator for  
                                  Coal Mine Safety and Health  
 
SUBJECT:          Reissue of P10-02 Examination of Electrical Underground Coal 
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ISSUE DATE:  April 13, 2016 

PROGRAM INFORMATION BULLETIN NO. P16-02 

Who needs this information? 
Operators of underground coal mines, miners’ representatives, Mine Safety and Health 
Administration (MSHA) enforcement personnel, and other interested parties should 
have this information. 

What is the purpose of this bulletin? 
This Program Information Bulletin (PIB) is a reissuance of PIB No. P10-02.  It provides 
information to the mining community on examination of electrical underground coal 
mine equipment, under 30 C.F.R. §§ 75. 512, 75.800-3, 75.821, and 75.900-3, regarding 
equipment that is put into service for the first time, out-of-service equipment, and idled 
equipment.  In addition, this PIB provides information for consistent enforcement of 30 
C.F.R. §§ 75.512, 75.800-3, 75.821, and 75.900-3. 

Information 
Electrical Equipment Put Into Service For The First Time. 
To ensure that electrical equipment put in service for the first time in an underground 
mine is properly installed to prevent fire, electrical shock, or operational hazards, it 
should be examined before use.  In addition, the equipment must be examined at least 
weekly under 30 C.F.R. § 75.512-2, at least once every 7 days under 30 C.F.R. § 75.821, 
and/or monthly in accordance with 30 C.F.R. §§ 75.800-3 and 75.900-3.  
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Out-of-Service Equipment. 
Equipment may be out of service due to scheduled vacation time at a mine, for 
maintenance or repair, or for any reason other than being idled as discussed below.  
Out-of-service equipment should be de-energized.  De-energization can be achieved in 
a number of ways: removing power from the equipment by disconnecting circuit 
breakers or cable couplers; disconnecting the cable from the power center and rolling 
up the cable to the equipment; or other methods dependent on the system.  To ensure 
that equipment remains de-energized, it should be locked out and tagged at the 
equipment or the power center.  When equipment is out-of-service, it should be labeled 
with a tag to identify it as “out of service.” Locking out and tagging equipment alone 
does not indicate that the equipment is out of service unless the tag actually says that it 
is out of service, since there are other reasons equipment may be locked out and tagged. 

Out-of-service equipment should be listed as “out-of-service” in the electrical 
examination records, either in the weekly examination record or in the monthly 
examination record for circuit-breakers, whichever applies.  Defective circuit breakers 
and receptacles cannot always be locked out.  In these instances they can be de-
energized by removing the conductors from the line or load side of the circuit breaker 
and/or removing the conductors supplying the receptacle, and suitably tagging the 
defective circuit breaker or receptacle to indicate how the circuit breaker or receptacle 
was removed from service.  Before such equipment is returned to service, it must be 
examined, in accordance with 30 C.F.R. §§ 75.512, 75.800-3, or 75.900-3, if the equipment 
was out of service for a period of time exceeding the examination frequencies 
prescribed by these standards.  

Idled Electrical Equipment. 
Idled electrical equipment is equipment that is not in use, but is ready to be used at any 
time when the need arises.  Idled equipment should be maintained in a safe operating 
condition so that it can be used safely when needed.  This equipment must be examined 
weekly, in accordance with 30 C.F.R. § 75.512-2, at least every 7 days in accordance with 
30 C.F.R. § 75.821, or monthly, in accordance with 30 C.F.R. §§ 75.800-3 or 75.900-3. 

What is the background for this PIB? 
Several accidents have occurred where miners have been shocked by electrical 
equipment that had not been examined prior to being placed in service. 

In addition, questions have been raised regarding what constitutes out-of-service 
equipment, how enforcement personnel determine whether equipment is out of service, 
and how enforcement personnel apply 30 C.F.R.  §§ 75.512, 75.800-3, 75.821 and 75.900-3 
to such equipment. 
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What is MSHA’s authority for this PIB? 
The Federal Mine Safety and Health Act of 1977, as amended, 30 U.S.C. § 801 et seq.; 30 
C.F.R. §§ 75.512, 75.800-3, 75.821 and 75.900-3. 

Is this PIB on the Internet? 
This PIB may be viewed on the Internet by accessing the MSHA home page 
(www.msha.gov ) then choosing “Regulations”, then “Policy and Procedures”, and 
“Program Information Bulletins.” 

Who is the MSHA contact person for this PIB? 
Coal Mine Safety and Health, Division of Safety 
Rodney Adamson, (202) 693-9549 
E-mail: Adamson.Rodney@dol.gov 

Who will receive this PIB? 
MSHA Program Policy Manual Holders 
Underground Coal Mine Operators 
Coal Special Interest Groups 

http://www.msha.gov/
mailto:Adamson.Rodney@dol.gov

